IJsland

- Fotoalbum


Europa

 1. Denemarken
 2. Duitsland
 3. Engeland
 4. Finland
 5. Frankrijk
 6. Griekenland
 7. Groenland
 8. Hongarije
 9. Ierland
 10. IJsland
 11. Italie
 12. Kroatie
 13. Luxemburg
 14. Noorwegen
 15. Oostenrijk
 16. Portugal
 17. Schotland
 18. Slovenië
 19. Spanje
 20. Tsjechie
 21. Wales
 22. Zweden
 23. Zwitserland

Pure rondreizen door IJsland

IJsland leeft. Water uit de vele geisers borrelt eerst en schiet dan met veel kracht uit grond, watervallen storten zich in de diepte en vulkanen rommelen uit het diepst van de aarde.  >> Bekijk de reizen van Sawadee

Rondreis door IJsland

Tijdens een rondreis door het sprookjesachtige IJsland kom je in aanraking met unieke natuurverschijnselen, zoals indrukwekkende gletsjers, zwavelbronnen, geisers, modderpoelen, vulkaankraters en lavavelden. Door de ligging van IJsland, vlakbij de poolcirkel, zijn ook het spectaculaire noorderlicht en de middernachtzon er waar te nemen. In tegenstelling tot wat de naam van het land doet vermoeden, heeft IJsland een verrassend zacht klimaat en meer warmwaterbronnen dan gletsjers.

Alleen de zuid- en westkust van IJsland zijn bewoond. Meer dan de helft van de bevolking leeft in Reykjavík en omgeving. De IJslanders stammen af van de Vikingen, vermengd met Schotse en Ierse immigranten. Oude middeleeuwse verhalen over de geschiedenis van Vikingen en hun ontdekkingsreizen zijn nog steeds geïntegreerd in het dagelijks leven.

De wateren van IJsland worden vertegenwoordigd door walvissen, orka’s, dolfijnen en bruinvissen. Een excursie op zee om de fascinerende dieren van dichtbij te spotten is dan ook een must tijdens je rondreis door IJsland. Maar heerlijk ontspannen in één van de vele warmwaterbronnen of shoppen in het hippe Reykjavik hoort er natuurlijk ook bij. Een rondreis door IJsland is dan ook superveelzijdig en zal je blijven boeien van begin tot eind.


Rondreis door IJsland samenstellen

Een reis naar IJsland neemt je miljoenen jaren mee terug, naar het ontstaan van de aarde. Een ruig land, waar je met je eigen huurauto de grillige natuur ontdekt, waar je ijzers onderbindt voordat je een gletsjer opgaat en de dag afsluit in bubbelende hotsprings. Op nog geen drie uur vliegen van Nederland…  >> Zelf een rondreis door IJsland samenstellen

Reykjavik

Reykjavik is de bruisende hoofdstad van IJsland. Je kunt er heerlijk eten, fantastisch shoppen of een mooi museum bezoeken. Het langste gebouw van IJsland, de Hallgrimskirkja-kerk, is ook een bezoekje waard. De bouw van dit indrukwekkende bouwwerk heeft wel 40 jaar geduurd. Je kunt met een lift naar de nok, vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad hebt.

Trollen en elfen

De IJslanders hebben een eeuwenoud geloof in oude legenden en sagen. Trollen, elfen, geesten, Vikingkoningen en goden uit de Noord-Germaanse mythologie spelen hier een hoofdrol in. Nog altijd gelooft meer dan de helft van de bevolking in het bestaan van elfen. Meestal hebben zij het goed voor met de mensen, ze wijzen tijdens ziekte op geneeskrachtige kruiden en waarschuwen voor slecht weer.

Lekker badderen in de Blue Lagoon

Je rondreis door IJsland is niet compleet zonder een bezoek aan de Blue Lagoon. Het zeewater van dit meer ligt tussen de 36 en 62 graden Celsius. Het zuivere, mineraalrijke water heeft een bewezen geneeskrachtige werking op de huid. Je kunt je insmeren met reinigende klei of genieten van een massage of sauna. Hier kun je ultiem ontspannen tijdens je rondreis.


Middernachtszon

Ga tijdens je rondreis door IJsland ook eens ‘s nachts op pad. Het klinkt misschien vreemd, maar je kunt dan een verbluffend natuurfenomeen meemaken; de middernacht zon. De IJslandse nachten zijn licht en van mei tot juli gaat de zon helemaal niet onder. Het eiland Grimsey is een unieke plek om de middernachtzon te bewonderen.

Noorderlicht

Een ander sensationeel natuurverschijnsel is het noorderlicht. Bewegende stromen van felle groene en blauwe kleuren in de nacht vormen een schitterend spektakel. De meeste kans om het noorderlicht te zien is tussen de maanden oktober en maart. Het plaatsje Myvatn in het noorden van IJsland is een goede locatie hiervoor.

Gletsjertocht

In het binnenland en het zuiden van IJsland vind je een aantal unieke gletsjers. Bijvoorbeeld de Mýrdalsjökull en de Vatnajökull. De laatste is zelfs de grootste gletsjer van heel Europa. Je kunt deze gletsjers ontdekken via een leuke sneeuwscootertocht. De weg erheen is al een avontuur door een adembenemende omgeving.

Geisers

Je vind een aantal geisers in het gebied Haukadalur, een dal in Zuidwest IJsland. De bekendste en meest indrukwekkende nog werkende geiser van IJsland is de Strokkur. Deze geiser spuit om de 5 à 8 minuten een waterstraal van 10 tot 20 meter omhoog. Sommige geisers vertonen prachtige kleuren.

Iedereen uniek

De IJslandse namen zijn geen familie- of achternamen zoals wij die kennen, maar zogeheten patroniemen. De voornaam van de vader wordt als achternaam voor het kind gebruikt met het IJslandse woord voor ‘zoon’ of ‘dochter’ eraan vastgeplakt. In één familie kunnen dus gek genoeg verschillende achternamen voorkomen. Het IJslandse telefoonboek is ook niet op achternaam maar op voornaam ingedeeld.

Walvissen

Vanuit verschillende havens worden walvisexcursies georganiseerd. Tijdens een drie uur durende boottrip op de Noord Atlantische oceaan kun je walvissen, orka’s, dolfijnen en bruinvissen spotten. In de zomer zie je op vele plekken aan de kust ook de leuke Papegaaiduiker vogels.

Gitzwart strand

Het gitzwarte strand in Vík í Mýrdal is bijzonder in zijn soort Het strand gelegen bij het handelsdorpje is zwart door de lava. De golven steken schitterend af tegen het zwarte, vulkanische zand. De basaltformaties is de zee geven het een onwezenlijk uiterlijk, alsof je in een andere wereld stapt.

 


Thingvellir

Thingvellir is het nationale heiligdom van IJsland en tegenwoordig een natuurpark. In vervlogen tijden kwam het parlement hier jaarlijks in de buitenlucht in een kloof bijeen om te vergaderen. De kloof is ontstaan door het uit elkaar drijven van de aardplaten. Laat je hier overdonderen door de oorverdovende stilte.

Openlucht laboratorium

Surtsey Island ligt aan de zuidkust van IJsland en is ontstaan na een vulkaanuitbarsting. De uitbarstingen, tornado's, geisers, noodweer en flora en fauna van het eiland worden al jarenlang onderzocht door wetenschappers. Als reiziger kun je dit Werelderfgoed niet betreden, maar wel kun je via een excursie om dit bijzondere eiland heen varen.