Antarctica


Rondreis Antarctica

Antarctica is moeilijk over land te bereizen, daarom is een scheepsreis d├ę manier om Antarctica te bezoeken. Ga mee op reis naar dit bijzondere continent en beleef de stilte, de drukte in de pingu├»nkolonies en bewonder het immense sneeuw- en ijslandschap.  >> Rondreis Antarctica van Beluga Adventures

Rondreis Antarctica

Een rondreis door Antarctica is onbeschrijfelijk mooi en deze reis kun je alleen maar ervaren. Schitterende ijslandschappen, gletsjers en reusachtige ruige ijsschotsen met toppen van wel honderden meters hoog wisselen elkaar af. Het continent wordt geheel omringd door de Zuidelijke Oceaan. De vele bijzondere dieren die er leven vind je vooral langs de kusten. Op Antarctica komen wel acht soorten pinguïnsoorten voor. Ontelbare robben luieren er op ijsschotsen en walvissen zwemmen door de woeste wateren. Op het continent zijn eveneens prachtige vogel- en bijzondere vissoorten te bewonderen.

Voor een rondreis door Antarctica is goede voorbereiding een must, want het is de koudste plek op aarde! Het continent is bijna helemaal bedekt met ijs. Zo’n 90% van al het ijs op onze planeet ligt op dit continent. Het binnenland is het koudst, met gemiddelde temperaturen van -40 tot -60 °C in de winter en ongeveer - 20 °C in de zomer. Aan de lager gelegen kuststreken is het relatief minder koud. In de winter is het hier gemiddeld -10 tot -30 °C en in de zomer ligt de temperatuur rond het vriespunt.

De enige manier om naar Antarctica te reizen is per schip/cruise of middels een vlieg & vaar combinatie. Voor een rondreis door Antarctica moet je wel enigszins avontuurlijk en flexibel zijn, want je zult met reizen afhankelijk zijn van de ijsomstandigheden.

IJsplateaus

Antarctica wordt gekenmerkt door de vele ijsrivieren, oftewel gletsjers. Wanneer deze gletsjers de kust bereiken, worden het ijsplateaus. Bekende ijsplateaus zijn ondermeer de Ross Ice Shelf, de Amery Ice Shelf, de Ronne Ice Shelf en de Filchner Shelf. De ijsplateaus zijn een van de vele indrukwekkende natuurverschijnselen op Antarctica.


Marslandschap

Opvallend genoeg zijn er op Antarctica ook plekken waar helemaal geen ijs ligt, de zogeheten oasen. De Dry Valleys in Victoria Land bijvoorbeeld. Het bijzondere landschap ervan wordt vergeleken met dat van Mars, want geloof het of niet, hier is in de afgelopen miljoen jaar geen druppel regen of vlok sneeuw gevallen!

Ultieme rust

Tijdens je rondreis door Antarctica hoef je geen drukte te verwachten. Het continent is namelijk, op enkele honderden wetenschappers na, onbewoond. Het merendeel van deze onderzoekers wonen er ook niet permanent, maar enkel op seizoensbasis. De wetenschappers onderzoeken onder andere het klimaat, het ijs, de gletsjers, de ozonlaag en de dieren.

Het Antarctisch schiereiland

Het Antarctisch schiereiland ligt noordelijker en het is er relatief iets warmer. Het ligt ook dichtbij het vasteland Zuid Amerika, waardoor dit het best te bereizen en meest bezochte deel van Antarctica is. Er leven ook een aantal dieren die verder op Antarctica niet voorkomen. Een bezoek aan dit schiereiland is dan ook een leuke toevoeging aan je rondreis door Antarctica.

Deception Island

Tijdens je rondreis door Antarctica is het bijzondere Deception Island ook zeker een bezoek waard. Het eiland heeft zijn naam niet voor niets gekregen, het is namelijk een vulkanisch eiland met zelfs een aantal warmwaterbronnen, waar je in kunt zwemmen. Daarnaast kun je op Deception Island ondermeer het voormalige Noorse walvisstation bezichtigen.

Kodak gap

Eén van de meest bekende trekpleisters van Antarctica, is het 11 kilometer lange Lemairekanaal. Door de steile kliffen en gletsjers, de vele ijsbergen en de prachtige weerspiegelingen in het water de natuur hier spectaculair. Walvissen laten zich hier ook regelmatig even zien. Het kanaal heeft de bijnaam; "Kodak Gap" kregen, doordat het de perfecte locatie is voor het schieten van prachtige plaatjes.

Activiteiten

Op je rondreis door Antarctica kun je diverse, leuke activiteiten ondernemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van kajakken, kamperen, bergbeklimmen of zelfs duiken. Ondertussen kun je fantastisch genieten van de prachtige natuurrijke omgeving en de bijzondere dieren die er ongestoord leven.