LuxemburgEuropa

 1. Denemarken
 2. Duitsland
 3. Engeland
 4. Finland
 5. Frankrijk
 6. Griekenland
 7. Groenland
 8. Hongarije
 9. Ierland
 10. IJsland
 11. Italie
 12. Kroatie
 13. Luxemburg
 14. Noorwegen
 15. Oostenrijk
 16. Portugal
 17. Schotland
 18. Sloveniƫ
 19. Spanje
 20. Tsjechie
 21. Wales
 22. Zweden
 23. Zwitserland

Rondreis door Luxemburg

Een rondreis door Luxemburg is een absolute aanrader. Het land zal je verrassen, want het beschikt over een schitterende, bosrijke en heuvelachtige natuur. Klein Zwitserland, zoals Luxemburg ook wel genoemd wordt, ligt slechts op ca. 350 km afstand van Nederland. Dit maakt het land dus zeer geschikt voor prachtige rondreis midden in de natuur, vlakbij huis.

Luxemburg ligt ingesloten tussen Belgiƫ, Frankrijk en Duitsland waardoor invloeden uit alle drie de landen voelbaar zijn, een bijzonder gegeven. Er valt enorm veel te ontdekken. Allereerst natuurlijk dankzij de afwisselende natuur vol bos, rivieren en uit zandsteen bestaande valleien. Maar ook vanwege de ruime keus uit aanwezige toeristische en culturele attracties. Een gevolg van de bijzondere geschiedenis dat Luxemburg heeft opgebouwd. Het is namelijk regelmatig onderdeel is geweest van grote rijken, zoals het Romeinse rijk, het Heilige Roomse rijk en het Derde rijk. Daarnaast is Luxemburg een groothertogdom dat gekenmerkt wordt door prachtige middeleeuwse kastelen, religieuze monumenten, schilderachtige dorpjes en historische musea. Het is dan ook niet voor niets dat Luxemburg sta tweemaal de culturele hoofdstad van Europa is geweest.

Het noorden van Luxemburg is onderdeel van de Ardennen en bestaat uit beboste bergen, heuvels en rivierdalen. Het zuidelijke deel is minder ruig, waardoor je meer landbouw tegenkomt. Hier woont dan ook het merendeel van de bevolking. Ook vind je hier de moezelvallei, beroemd dankzij de productie van heerlijke moezelwijnen. Het natuurrijke Luxemburgse landschap is ideaal voor avontuurlijke sporten, zoals abseilen, raften of tokkelen. Maar zeker ook net zo geschikt voor vissen en diverse wandelingen en fietstochten.

Een ander voordeel is dat het wegennet in Luxemburg erg goed is. Je hoeft er geen tol te betalen en de parkeerplekken en brandstof zijn relatief goedkoop. Voor een rondreis door Luxemburg is de auto dan ook ideaal. Maar ook met de trein, fiets of bus is kan je dit veelzijdige land op een leuke manier ontdekken.


In het oude centrum van Luxemburg stad kun je de 23 km aan ondergrondse verdedigingswerken, de beroemde kazematten, bezichtigen. Deze werden in de rotsen van de stad uitgegraven en behoren tot de top van de toeristische attracties van Luxemburg. Daarnaast vind je er verschillende musea, waaronder het natuurhistorisch museum en het museum voor de moderne kunst.

Het Mullerthal is het gebied in het oosten van Luxemburg dat ook wel Klein Zwitserland genoemd wordt. Hier zijn vele rotsformaties, grotten, watervallen en bossen. Het is dan ook zeer geschikt voor prachtige wandelingen. Wanneer je in Mullerthal bent moet je ook zeker een bezoekje hebben gebracht aan de bekende waterval; de Schiessentümpel.

Nationaal museum voor Militaire geschiedenis vertelt onder andere het tragische verhaal van de Duitse verrassingsaanval op de geallieerden. Het speelt zich af in de Luxemburgse Ardennen tijdens de winter van '44-'45, waarbij de burgerbevolking door het kruisvuur omsingeld werd.

Een bekend gebied, vanwege de herkomst van de wereldberoemde moezelwijn, is het Moezelgebied. Deze wordt geoogst in de wijngaarden langs de steile rivierhellingen. In de gezellige wijndorpjes kan je je zeker een dagje vermaken. Het gebied staat tevens bekend om zijn mooie fietsroutes.

Echternach is de oudste stad van Luxemburg. Centraal staan hier de abdij met het graf van de heilige Willibrord, die geroemd werd als genezer van epilepsie. Daarnaast is het, in gotische stijl gebouwde, stadhuis uit de 15e eeuw een opvallende bezienswaardigheid. In de nabije omgeving vind je ook meerdere kastelen en jaarlijks op Pinksterdinsdag vindt er in Echternach een bijzondere traditie plaats; de processie van Echternach.

De meer dan 100 jaar oude boogbrug verbindt de wijk Gare met het centrum van Luxemburg-stad. De Adolfsbrug is een beroemd symbool voor het groothertogendom van Luxemburg.

Binnen Natuurpark Dräi Eechelen vind je het Fort van Thüngen. Dit is een militair bouwwerk dat dateert uit 1732 en werd door de eeuwen heen verder uitgebreid. Naast het fort zijn er ook nog twee musea te bezichtigen.

In Grevenmacher is een jardin des papillons, ofwel een vlindertuin. In de kassen zijn vele bijzondere, kleurrijke vlinders te bewonderen, evenals verschillende tropische planten, vogels, kameleons, gekko's en vissen.