HongarijeEuropa

 1. Denemarken
 2. Duitsland
 3. Engeland
 4. Finland
 5. Frankrijk
 6. Griekenland
 7. Groenland
 8. Hongarije
 9. Ierland
 10. IJsland
 11. Italie
 12. Kroatie
 13. Luxemburg
 14. Noorwegen
 15. Oostenrijk
 16. Portugal
 17. Schotland
 18. Slovenië
 19. Spanje
 20. Tsjechie
 21. Wales
 22. Zweden
 23. Zwitserland

Rondreis door Hongarije

De topattractie van Hongarije is natuurlijk de prachtige hoofdstad Boedapest, ook wel bekend als de “Parel aan de Donau”. En dat is niet voor niets, want het schitterende panorama van de oevers van de Donau rivier staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De rivier deelt de stad in tweeën: aan de ene kant ligt het heuvelachtige Boeda en aan de andere kant het vlakke Pest.

In het Oost-Europese land is veel te zien en te beleven. Zo zijn er ondanks de gewelddadigheden in de geschiedenis, veel historische schatten bewaard gebleven die zeker de moeite waard zijn om te bezichtigen. Bijvoorbeeld de 2000 jaar oude Romeinse ruïnes en de Turkse monumenten van 400 jaar oud. Ook vind je er prachtige in Romaanse stijl gebouwd kerken en burchten. In de vele musea vind je veel interessante informatie over de geschiedenis en cultuur die Hongarije rijk is.

Een bijzonder mooie plek in Hongarije is het Balatonmeer. Het is het grootste meer van Centraal en Oost-Europa. Zowel jong als oud kan hier heerlijk vertoeven. Aan de langzaam aflopende zuidoever vind je vele dorpjes met luxe resorts, bars, café’s en discotheken. Terwijl je aan de noordoever rustigere dorpjes, mooie bossen en vele minerale en warmwaterbronnen vindt. Ook wordt dit gebied gekenmerkt door wijngaarden die over de vulkanische heuvels strekken, waardoor het een ideale omgeving voor wandelingen en fietstochten is. Een leuke bijkomstigheid is dat je bij veel wijngaarden een wijnproeverij kunt doen.

Een andere Hongaarse must-see zijn de temperamentvolle folklore- en paardenshows, die een goed beeld geven van de gewoonten en tradities op het graslandschap van de Grote Hongaarse Laagvlakte (de poesta) sinds de vestiging van de Hongaren. De combinatie van de opzwepende en meeslepende Hongaarse muziek en de typische boerenkeuken, met onder andere Goulash, maken je rondreis door het veelzijdige Hongarije helemaal compleet.


De prachtige hoofdstad Boedapest heeft een hoop te bieden. Culturele en historische bezienswaardigheden, zoals het 14e eeuwse Koninklijk Paleis dat 400 jaar later in Barokstijl werd verbouwd, de St. Stephanusbasiliek en het Historisch Museum. Daarnaast vind je er heerlijke thermale baden en kent Boedapest een gezellig uitgaansleven.

Het Balatonmeer is het grootste meer van Centraal en Oost-Europa. Zowel jong als oud kan hier heerlijk vertoeven. De omliggende omgeving is heel veelzijdig, je vindt er zowel levendige dorpjes met café’s en discotheken als mooie bossen en wijngaarden op vulkanisch heuvellandschap.

Siófok is het toeristisch centrum bij het Balatonmeer. Vlakbij ligt het dorpje Szántódpuszta, waar je nog authentieke 18e- en 19e-eeuwse boerderijen kunt bewonderen.

Iets meer naar het westen van het balatonmeer ligt Keszthely. Het stadje wordt gekenmerkt door mooie oude straatjes en huizen, en trendy cafeetjes met fantastisch uitzicht op het meer.

Eger – Deze stad deed dienst als frontstad in de oorlog met de Turken, een overblijfsel hiervan is de Egri Bikavér (stierenbloedwijn), volgens kenners de beste rode wijn van Hongarije. Ook vind je hier veel thermische baden en historisch gebouwen en de noordelijkste Ottomaanse minaret.

De populairste badplaats van Hongarije is Balantonfüred. Al in de 19de eeuw kwamen welvarende mensen hier om vakantie te vieren. De stad heeft een mooie promenade, musea en natuurlijke warmwaterbronnen.

Het schiereiland Tihany is tot natuurreservaat verklaard en vormt het leefgebied van onder andere vele bijzondere vlindersoorten. De barokke Abdijkerk van Tihany met indrukwekkende beelden en plafondschilderingen moet je zeker gezien hebben. De baai van het schiereiland is favoriet bij zeilers en aan de oostkant van het schiereiland vind je publieke stranden.

Als zuidelijkste grote stad van Hongarije wordt Pécs gekenmerkt door een mediterraan aandoende sfeer. Ook vind je er de opvallendste Turkse bouwwerken van Hongarije, de in Romaanse stijl gebouwde Dom en vele musea.

Nationaal Park Hortobágy is het grootste natuurreservaat van Hongarije. Het maakt deel uit van het graslandschap van de Grote Hongaarse Laagvlakte (de poesta). Ook zijn er moerasgebieden met beken en meertjes, bossen en lagunes met zoutmoerassen te vinden waar zo’n 300 vogelsoorten voorkomen.