De keuken van Jordanie
De Jordaanse keuken is sterk beinvloedt door de Arabische keuken, maar de traditionele keuken is daardoor zeker niet verdwenen. De Jordaanse keuken is uniek en kent een traditie die al meer dan dan duizend jaar oud is.De meeste gerechten uit de keuken van Jordanie zijn zeer gezond. Ze worden bereid met granen, yoghurt, kaas, groenten en zowel vers als gedroogd fruit. Populaire ingrediënten zijn aubergines, linzen, bonen, rijst en kikkererwten.
Van kikkererwten wordt bijvoorbeeld de bekende Hummus gemaakt. Hummus is een dip, die gemaakt wordt van gekookte en daarna gepureerde kikkererwten, olijfolie, citroensap, zout en knoflook.
Mansaf wordt gezien als het nationale gerecht van Jordanië. Mansaf is een gerecht met lamsvlees met yoghurt en rijst. Het lamsvlees wordt licht gekruid en gebakken in yoghurt.
Een ander gerecht met lamsvlees is Maqluba, dit is een schotel met rijst en gebakken aubergines.
Als toetje kun je bijvoorbeeld het zoete Baklava - laagjes bladerdeeg met noten enlekker veel honing.
In Jordanieis de lunch de hoofdmaaltijd van de dag, het ontbijt en het diner zijn zeer lichte maaltijden.
Een nationaal drankje is Arak, sterk alcoholisch met anijssmaak.
Net als in veel andere Oosterse landen is de koffie die wordt gedronken sterk, maar ontzettend zoet - en soms gekruid met bijvoorbeeld kardemom.