Italie

- Sfeer filmpje


Europa

 1. Denemarken
 2. Duitsland
 3. Engeland
 4. Finland
 5. Frankrijk
 6. Griekenland
 7. Groenland
 8. Hongarije
 9. Ierland
 10. IJsland
 11. Italie
 12. Kroatie
 13. Luxemburg
 14. Noorwegen
 15. Oostenrijk
 16. Portugal
 17. Schotland
 18. Slovenië
 19. Spanje
 20. Tsjechie
 21. Wales
 22. Zweden
 23. Zwitserland
Rondreis > Europa > Italie > Rondreis door Calabrië

Rondreis door Calabrië

Tijdens een rondreis door Calabrië ontdek je weer een heel ander soort Italië. Het teentje van de Italiaanse laars, is namelijk nog niet bekend bij het grote publiek. Dit maakt een rondreis door Calabrië een bijzondere ervaring. Je vindt er verlaten stranden, een ruig en bergachtig binnenland en historische stadjes met overblijfselen uit de Griekse en Romeinse tijd.

Calabrië wordt omringd door de Tyrrheense Zee en de Ionische Zee. De westelijke kustlijn, de Tyrrheense Kust, is zeker één van de mooiste van Italië. Azuurblauwe zee, een prachtig groen landschap met uitgestrekte bossen, akkers en olijfboomgaarden en authentieke dorpjes.

Aspromonte, Pollino en het Sila Massief zijn de nationale parken van Calabrië, dat zich uitstekend leent voor wandelen, canyoning en mountainbiken. En in de winter kun je er zelfs skiën.

Calabrië is geen bestemming voor een luxe vakantie, maar voor de avonturier en Italiaanse cultuur- en natuurliefhebber. Een leuke tip voor tijdens je rondreis door Calabrië; boek een fly & drive en overnacht bij een agriturismo. In deze aangename accommodaties ervaar je het echt traditionele Italiaanse boerenleven.


Antipasti

Calabrië staat bekend om de onovertroffen antipasti. Al vroeg in de middag wordt er al begonnen met de voorbereidingen van de Calabrese specialiteiten voor de start van het diner. Antipasti als ricotta, aubergines in olie, gefrituurde aubergineballetjes, plakjes van diverse pikante worsten, geitenkaas, gedroogde tomaten zie je geregeld voorbij komen. Uiteraard geserveerd met vers brood en een heerlijk glas wijn.


Piraten

Je zou verwachten dat de Calabrezen echte viseters zijn, aangezien het schiereiland omringd is door zee. Maar het tegendeel is echter waar. Dit is nog een gevolg van het feit dat er eeuwenlang gevaar vanaf zee dreigde; piraten en veroveraars bedreigden de bevolking, die zich uiteindelijk terugtrok in de bergen. En hoewel er tegenwoordig geen sprake meer is van enig gevaar, staat vis nog steeds niet veel op het menu in Calabrië.


Reggio di Calabria

Reggio di Calabria is een havenstad en de oversteekplaats naar Sicilië. Met de veerboot ben je slecht een half uurtje onderweg. Tot 1970 was Reggio di Calabria de hoofdstad van Calabrië, nu vervult Catanzaro deze rol. Reggio di Calabria is ook de geboortestad van de wereldberoemde modeontwerpers-familie Versace. In het Museo Nazionale Archeologico zijn de beroemde Bronzen van Riace te bewonderen, twee levensgrote bronzen beelden van Griekse krijgers uit de 5de eeuw voor Christus die in 1972 uit de zee werden gevist.


Tropea

Ook wel de "Parel van Calabrië" genoemd. Tropea is gebouwd op een hoge rotspartij, dat een indrukwekkend aanzicht geeft. Het is een typisch historisch provinciestadje, met diverse leuke winkeltjes, barretjes, cafés en restaurants. Op de belangrijkste straat de 'Corso Vittorio Emanuele' is het goed vertoeven. In de smalle omliggende straatjes vind je nog originele oude poortgewelven en verschillende historische gebouwen. De karakteristieke kerk 'Santa Maria dell'Isola', dat op een rotspunt in zee ligt, is zeker een bezoekje waard.


Flora & fauna

Het landschap van Calabrië varieert van groene heuvels met olijfbomen tot verschillende berggebieden met bossen, rotsen, valleien, watervallen en meren. De berggebieden zijn de Serre, de Sila, de Aspromonte en het massief van de Pollino. Hierin bevinden zich maar liefst drie nationale parken. In het Parco Nazionale della Sila kun je onder meer wolven, herten en zeldzame roofvogels spotten. In de winter kun je er prima skiën en langlaufen en 's zomers is het er ideaal wandelen, paardrijden en mountainbiken. Ook canyoning, zeilen en kanoën behoren tot de mogelijkheden. Parco Nazionale Aspromonte is eveneens ideaal voor natuurliefhebbers.


Capo Vaticano

Capo Vaticano is een groene kaap dat op de uiterste, in zee uitstekende, punt van de provincie Vibo Valentia ligt. Het bestaat uit twee dorpen en enkele gehuchten langs de kust. Langs de kust vind je zes stranden, veelal afgebakend door rotsen. Capo Vaticano geeft uitzicht op de Straat van Messina, de zeestraat die Calabrië van Sicilië scheidt. Vanuit Capo Vaticano worden regelmatig boottochten georganiseerd naar de vulkaan Stromboli, op het gelijknamige eilandje Stromboli.


Tartufo di Pizzo

Tartufo di Pizzo is het lokale dessert waar de Calabrezen van overal vandaan voor naar de gemeente Pizzo komen. Tartufo di Pizzo is ijs met een hart van warme chocolade, omhuld met een dikke laag cacao. Het is in bijna alle barretjes te krijgen en absoluut het proeven waard. Het beroemde dessert wordt al meer dan vier generaties in Pizzo bereid.


Zwaardvisvangst

Zwaardvissen komen veel voor in de Straat van Messina. De gemeente Scilla staat bekend om de bijzondere, nog traditionele manier van zwaardvis vangen. In mei en juni gaan vissers dan op jacht met traditionele boten. De zwaardvissen worden met de hand geharpoeneerd. De harpoen zit vast aan een groot wijnvat, die de vissen niet naar beneden kunnen trekken. Hierdoor raken ze uitgeput, waarna de sterke vissen gemakkelijker uit het water te trekken zijn.