Noorwegen

- Highlights
- Sfeer filmpje
- Fotoalbum


Europa

 1. Denemarken
 2. Duitsland
 3. Engeland
 4. Finland
 5. Frankrijk
 6. Griekenland
 7. Groenland
 8. Hongarije
 9. Ierland
 10. IJsland
 11. Italie
 12. Kroatie
 13. Luxemburg
 14. Noorwegen
 15. Oostenrijk
 16. Portugal
 17. Schotland
 18. Sloveniƫ
 19. Spanje
 20. Tsjechie
 21. Wales
 22. Zweden
 23. Zwitserland
Rondreis > Europa > Noorwegen > Het Noorderlicht

Het Noorderlicht

Het Noorderlicht is een spectaculair natuurfenomeen waarbij ’s nachts allerlei bijzondere kleuren aan de hemel te zien zijn. Het noorden van Noorwegen is een van de beste plekken om dit prachtige natuurverschijnsel tijdens jouw rondreis te aanschouwen. Maar wat is het Noorderlicht nu precies, wanneer verschijnt het en waar heb je de beste kans om het te zien?

Wat is het Noorderlicht?

Het ontstaan van het Noorderlicht is een ingewikkeld verhaal, maar het komt erop neer dat elektrisch geladen deeltjes van de zon botsen met luchtdeeltjes die in de atmosfeer rondzweven. Door de botsing van deze deeltjes ontstaan er lichtgevende gassen in verschillende kleuren. De kleuren van het Noorderlicht zijn nooit hetzelfde. Zo kan je de ene keer een rode gloed waarnemen en de andere keer juist groene strepen. Het Noorderlicht is iedere keer weer uniek, wat het aanschouwen ervan tot een bijzondere ervaring maakt.

Waar en wanneer kan ik het Noorderlicht zien?

Het noorden van Noorwegen, van de Lofoten tot aan de Noordkaap, ligt binnen de gordel waar het Noorderlicht het vaakst wordt waargenomen. De beste tijd om het Noorderlicht te kunnen zien is vlak voor middernacht en de beste periode is tussen de late herfst en het vroege voorjaar. Helaas weet je nooit zeker of je het Noorderlicht gaat zien of niet. De ene keer verschijnt dit natuurspektakel nachten achter elkaar, terwijl er op andere momenten niets te zien is. Dit hangt onder meer af van de hoogte van de zonactiviteit en hoe donker het is. Vermijd dus gebieden met veel licht door bijvoorbeeld gebouwen, want daar zul je niet veel kunnen zien. Het hangt daarnaast ook voor een groot deel af van het weer: als het bewolkt is, valt er immers niets te zien!

Hoe lang moet ik ervoor uittrekken?

Omdat er helaas nooit met zekerheid gezegd kan worden wanneer het Noorderlicht te zien is, kun je het beste één tot twee weken in het noordelijke deel van Noorwegen verblijven. Er valt genoeg te doen in dit gebied, dus je zult je hier niet vervelen!