Italie

- Sfeer filmpje


Europa

 1. Denemarken
 2. Duitsland
 3. Engeland
 4. Finland
 5. Frankrijk
 6. Griekenland
 7. Groenland
 8. Hongarije
 9. Ierland
 10. IJsland
 11. Italie
 12. Kroatie
 13. Luxemburg
 14. Noorwegen
 15. Oostenrijk
 16. Portugal
 17. Schotland
 18. Slovenië
 19. Spanje
 20. Tsjechie
 21. Wales
 22. Zweden
 23. Zwitserland
Rondreis > Europa > Italie > Rondreis door de Abruzzen

Rondreis door de Abruzzen

Een rondreis door de Abruzzen is je door één van de mooiste en meest ongerepte regio's van Italië wanen. De zuidelijk centraal gelegen regio in Italië is namelijk een relatief dunbevolkt gebied, waar slechts drie procent van de Italianen wonen. In de Abruzzen vind je dan ook schitterende natuur. In het westen de overweldigende bergen van de Apennijnen en in het oosten de mooie Adriatische kust.

Voor wie een bezoek wilt brengen aan de steden, zijn L'Aquila, Teramo, Sulmona, Lanciano, Chieti, Vasto en Atri zeker de moeite waard. De grootste stad van de regio, Pescara is het economische centrum, maar heeft op de mooie strandboulevard na, weinig te bieden. De bekendste kustplaatsen zijn Alba Adriatica, Roseto degli Abruzzi, Pineto, Giulianova, Silvi Marina en Montesilvano, waar je heerlijk kunt ontspannen.


Bijzondere processie

Op de eerste donderdag in mei trekken duizenden pelgrims en toeristen naar het stadje Cocullo de Processione dei Serpari, oftewel de processie der slangenbezweerders. Het heilige beeld van San Domenico wordt dan vol met (niet giftige) slangen de stad door rondgedragen. Lukt het je een slang aan te raken dan word je volgens gelovigen voor de rest van het jaar beschermd tegen slangenbeten.


Goud van Abruzzo

Saffraan, dat als basis voor tal van traditionele gerechten wordt gebruikt, wordt ook wel het 'goud van Abruzzo' genoemd. De saffraan krokus wordt gekweekt op de Navelli-vlakte vlakbij de hoofdstad L'Aquila. In oktober worden ze met de hand geoogst, waardoor saffraan erg prijzig is. Wanneer de krokussen in bloei staan, twee weken voor de oogst, geven de bloemen een prachtig paars zicht over de velden.


Bergdorpen

De bergdorpen van Abruzzo zijn in veel gevallen, vooral in de provincie L’Aquila, betoverend mooi en onaangetast door de tijd. Goede voorbeelden hiervan zijn Pacentro, Civitella del Tronto en Pietracamela. kastelen, is eigenlijk het gehele centrum bezienswaardig: nauwe steegjes, kleine kerkjes; fantastische uitzichten


Middeleeuwen en Rennaissance

In L'Aquila vind je een aantal schitterende monumenten uit de Middeleeuwen en de Renaissance. Het oudste en meest karakteristieke monument is de Fontana delle 99 canelle. Alle 99 kanaaltjes spuiten water door 99 verschillende maskers. De bron van deze mooie fontein schijnt een mysterie te zijn. Ook het Museo Nazionale d'Abruzzo, dat het skelet van een mammoet en diverse Romeinse kunstvoorwerpen tentoonstelt, is een bezoek waard.


Natuurlijke bezienswaardigheden

De Abruzzen heeft drie grote nationale parken en één regionaal natuurpark: Gran Sasso - Monti della Laga, Maiella, Abruzzo, Lazio e Molise en Velino-Sirente. In de parken kun je onder meer bruine beren, Apennijnse wolven, chamois, diverse roofvogels, wilde zwijnen en stekelvarkens spotten. Andere natuurlijke bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld de Calanchi van Atri (heuvels van kalksteen) en (stuw)meren, zoals Lago di Barrea, Lago di Campotosto en Lago di Bomba.


Wintersport

Fanatieke wintersporters kunnen zich zeker vermaken in de Abruzzen. De regio biedt meerdere mogelijkheden voor zowel downhill, crosscountry en alpine skiën. Maar ook voor snowboarders is het goed vertoeven. Het grootste aantal skiresorts ligt in de provincie L'Aquila. Maar ook aan de kant van de Gran Sasso en de Apenijnen zijn er veel faciliteiten voor wintersport.