Italie

- Sfeer filmpje


Europa

 1. Denemarken
 2. Duitsland
 3. Engeland
 4. Finland
 5. Frankrijk
 6. Griekenland
 7. Groenland
 8. Hongarije
 9. Ierland
 10. IJsland
 11. Italie
 12. Kroatie
 13. Luxemburg
 14. Noorwegen
 15. Oostenrijk
 16. Portugal
 17. Schotland
 18. Slovenië
 19. Spanje
 20. Tsjechie
 21. Wales
 22. Zweden
 23. Zwitserland
Rondreis > Europa > Italie > Rondreis door Umbrië

Rondreis door Umbrië

Umbrië is ook wel bekend als het groene hart van Italië waar glooiende heuvels begroeid met wijn- en olijfgaarden afgewisseld worden door akkers vol met prachtige zonnebloemen.

Dankzij het warme mediterrane klimaat is deze regio uitermate geschikt voor een fantastische rondreis.
Assisi en de San Francesco

Assisi staat in de eerste plaats bekend als de plaats waar de heilige Franciscus vandaan komt. Vele pelgrims bezoeken daarom de stad inclusief de romaans-gotische kerk San Francesco. Maar ook zonder religieuze gevoelens is deze stad een bezoek waard door de prachtige gebouwen, landelijke omgeving en vele olijfgaarden.

Spello

Kenmerkend voor Umbrië zijn de prachtige middeleeuwse op heuvels gebouwde stadjes die je al van verre ziet liggen. Een mooi voorbeeld hiervan is Spello. Nadat het door de Umbriërs was gesticht kwamen de Romeinen waarvan het de naam Hispellum kreeg. Uit deze periode resten nog een stadspoort en delen van de stadsmuur en een amfitheater. Spello behoort tot de best bewaarde historische plaatsen van Italië. Bij de bouw van het voornamelijk middeleeuwse centrum is veel gebruik gemaakt van het roodachtige gesteente van de Monte Subasio.

Wandelen

Je kunt in Umbrië heerlijk wandelen langs heuvels, meren, valleien en bergen waar je verlaten burchten en traditionele abdijen tegenkomt. In het oosten vind je de uitgestrekte Apennijnen met bossen van steeneiken en nauwe kloven. In het midden van het Nationaal Park de Monti Sibillini bevindt zich de Piano Grande, het belangrijkste uitgangspunt voor tochten naar het gebergte.

Wijn

Na een wandeling kan je heerlijk vertoeven in een van de vele wijnhuizen, want net als het aangrenzende Toscane heeft Umbrië een rijke culinaire traditie waarin wijn een hoofdrol speelt. De druivenranken op de oevers van de Tiber genieten van de zon en de kleiachtige kalksteen in de bodem, waardoor een smaakvolle wijn tot stand komt. In de vallei van de Tiber vind je speciale wijnmusea zoals Museo del Vino en Museo dell’Olivo e dell’Olio in Torgiano. Hier vind je ook talloze wijngaarden en traditionele wijnboeren die je kunt bezoeken voor een heerlijk glaasje huigemaakte wijn.


Nationaal Park Monti Sibillini

Dit bijzonder mooie park is onderdeel van de Apennijnen en beslaat zo’n 70 hectare. In het midden van de Monti Sibillini bevindt zich de Piano Grande, het belangrijkste uitgangspunt voor prachtige tochten naar het gebergte.

Heiligen

De middeleeuwse steden van Umbrië worden gekarakteriseerd door oude muren en steile straatjes, welke getuigen van een rijke cultuurgeschiedenis. Op vele plaatsen word je herinnert aan de meer dan vijftig heiligen die Umbrië heeft voortgebracht. Voordat Umbrië ontdekt werd door de Toscane-liefhebbers kwamen de toeristen al voor de religieuze geschiedenis. De meest bekende heilige, San Francesco, werd hier geboren en heeft er zeker zijn sporen nagelaten. San Benedetto en zijn tweelingzuster Scholastica zijn geboren in Norcia en de beschermheilige van de verliefden, San Valentino, kwam uit Terni. Zijn sterfdatum 14 februari is vooral een commercieel succes geworden.

Spoleto

Misschien wel de mooiste stad van Umbrië. Dankzij de Romeinse invloed uit vroegere tijden barst het er van de oude archeologische vondsten. Zo zijn onder andere de resten van de oude stadsmuren uit de 6de eeuw v. Chr. nog steeds te zien. Het meest bijzondere bouwwerk is de “Ponte delle Torri”, een gigantische brug uit 14de eeuw brug die de stad met het kasteel van Spoleto verbindt. Sinds 1958 wordt in Spoleto ook ieder jaar in juni en juli het Festival due Mondi georganiseerd. Het is één van de bekendste kunstfestivals van in Europa waar literatuur, opera, toneel en dans elkaar afwisselen.

Orvieto

Ook wel bekend als de wittewijn-stad. Orvieto is namelijk gebouwd op een plateau van vulkanische gesteente en daardoor zeer geschikt voor wijnbouw. Maar ook de uit dit gesteente gebouwde onderaardse gangen en gewelven zijn een toeristische bezienswaardigheid. Daarnaast vind je er nog bijzondere kathedraal de Duomo di Orvieto.

Lago Trasimeno

Het Trasimeense Meer is na het Gardameer, Lago Maggiore en het Comomeer, het grootste meer van Italië. In het meer liggen drie eilandjes. De belangrijkste plaats voor het toerisme is Castiglione del Lago. Deze heuvelstad is mooi gerestaureerd en je vindt er vele boetiekjes en gezellige Italiaanse restaurantjes. Het is meer is zeer uitnodigend voor het beoefenen van diverse watersporten, zwemmen, boottochten, wandeltochten in het mooie omliggende natuurgebied of een tour naar één van de eilanden.

Perugia

De hoofdstad van Umbrië telt vele bezienswaardigheden, zoals de Fontana Maggiore, een prachtige gotische fontein en het stadhuis Palazzo dei Priori. Maar je kan er ook prima shoppen. Bezoek bijvoorbeeld Via Volte della Pace, het meest pittoreske steegje van Perugia.

Agriturismo

Net buiten de stadjes liggen prachtige agriturismo's waar het traditionele boerenleven, dat zo typisch voor Italië is, nog goed zichtbaar is. Ze liggen veelal midden in de ongerepte natuur en worden omringd door eindeloze wijngaarden. Op deze boerderijvakantieverblijven kun je de lokaal geproduceerde producten proeven en smullen van de kookkunst van La Mama. De hartelijke gastvrijheid van de Italianen is daarbij een niet onbelangrijke, aangename bijkomstigheid. Je kunt er vaak diverse kookcursussen volgen waar de geheime Italiaanse kneepjes van het vak je worden bijgebracht.