Italie

- Sfeer filmpje


Europa

 1. Denemarken
 2. Duitsland
 3. Engeland
 4. Finland
 5. Frankrijk
 6. Griekenland
 7. Groenland
 8. Hongarije
 9. Ierland
 10. IJsland
 11. Italie
 12. Kroatie
 13. Luxemburg
 14. Noorwegen
 15. Oostenrijk
 16. Portugal
 17. Schotland
 18. Sloveniƫ
 19. Spanje
 20. Tsjechie
 21. Wales
 22. Zweden
 23. Zwitserland
Rondreis > Europa > Italie > Rondreis door Veneto

Rondreis door Veneto

Een rondreis door Veneto is interessant, afwisselend en gegarandeerd onvergetelijk. De regio biedt mooie natuur met een divers landschap, leuke dorpen, interessante steden, culturele bezienswaardigheden en niet onbelangrijk; heerlijk tafelen. Opvallend aan Veneto is dat de streek op en top Italiaans is, maar ook vind je er een Duitstalige minderheid; Zimbern.

In Vento ligt het oostelijke deel van de bergketen de Dolomieten. Zeker bij zonsopgang is dit een prachtig en indrukwekkend gezicht. In de laagvlakte liggen de grootste steden, zoals de romantische hoofdstad Venetië en de steden Verona en Padua. Dit is een belangrijk landbouwgebied waar vooraal wijn wordt geproduceerd. Veneto bezit ook een mooie kustlijn met lagunes en de delta van de rivier de Po. Kortom; voor een veelzijdige rondreis is Veneto een aanrader


Venetië

Voor deze prachtige, bijzondere stad komen woorden tekort. Venetië is gebouwd op een lagune met 120 eilanden die door zo’n 400 bruggen met elkaar verbonden worden. Één van de vele hoogtepunten uit de stad met prachtig historisch centrum is het San Marco Plein en zijn basiliek, welke vernoemd zijn naar de Venetiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo. Dankzij de ligging en handelscontacten van de stad groeide Venetië uit tot een wereldmacht.


Tafelen ten top!

Wie van lekker tafelen houdt, komt in Veneto absoluut aan zijn trekken. De regio is namelijk, volgens de inwoners, de bakermat van ondermeer Polenta, Carpaccio en Tiramisu (wat letterlijk "trek me op" betekent).


Creatief met druiven

Veneto produceert men gewaardeerde rode wijnen als Bardolino en Valpolicella, maar ook de witte wijnen Soave en Pinot Grigio komen uit deze regio. Het populaire mousserende Prosecco en het gedistileerde drankje grappa vinden in Veneto hun oorsprong.

Verona

Na Rome heeft Verona de meeste bouwwerken uit de Romeinse periode en de stad staat sinds 2000 welverdiend op de Werelderfgoedlijst. Voor de romanticus is Verona ook het thuisfront van de Shakespeares tragedie Romeo en Julia. Bezienswaardigheden te over; het Romeins Amfitheater, de Arche Scaligere, de Ponte Pietra, de basiliek van San Zeno en meerdere piazza’s.


Spritz

Spritz is een populair alcoholisch drankje uit Veneto dat veelal als aperitief wordt gedronken. Het kan gemaakt zijn op basis van de likeur; aperol, select, campari of Cynar. Witte wijn of prosecco wordt daaraan toegevoegd met mineraalwater en olijven of een schijfje sinaasappel. Bijna elke stad in Veneto heeft zijn eigen Spritzvariant.


Wintersport

Skiën speelt ook in Italië een grote rol, maar het “kijken en bekeken worden” net zozeer. Met name in het skigebied Cortina d’Ampezzo vind je mondain publiek. Het is een mooi skigebied met 140km. aan pistes en diverse gezellige plaatsjes. De berg Marmolada heeft de hoogste toppen van de Dolomieten en wordt daarom ook wel de koningin van de Dolomieten genoemd. In het Arabba/Marmolada skigebied met 62km. piste, kun je niet alleen in de winter, maar ook ’s zomers skiën!


Gardameer

De oostoever van het Gardameer, met plaatsjes als Garda en Bardolino, bevindt zich in Veneto. Vanuit de stad Malcesine kunt je met een kabelbaan de top van de berg Monte Baldo bereiken. Naast een prachtig uitzicht vind je er ook drie kaasmakerijen. In het zuidoosten liggen de dorpjes Peschiera en Lazise, waar je veel kunt ondernemen op het gebied van watersport.


Architectuur

In de 15e eeuw zochten rijke bewoners van Venetië vruchtbare landbouwgebieden ten noorden van de stad omdat de economie in Venetië verslechterde. Ze lieten luxueuze villa’s bouwen door de lokale architect Andrea Palladio. Hij stond voor de uitdaging een villa te ontwerpen die dienst deed als landbouwmachine maar tegelijkertijd representatief stond voor de sociale status van de eigenaar. Gebaseerd op de idealen van zijn voorgangers Leon Battista Alberti en Donato Bramante legde hij de basis voor de Italiaanse Renaissance architectuur. Vandaag de dag is dit nog steeds een inspiratiebron voor vele architecten.