Italie

- Sfeer filmpje


Europa

 1. Denemarken
 2. Duitsland
 3. Engeland
 4. Finland
 5. Frankrijk
 6. Griekenland
 7. Groenland
 8. Hongarije
 9. Ierland
 10. IJsland
 11. Italie
 12. Kroatie
 13. Luxemburg
 14. Noorwegen
 15. Oostenrijk
 16. Portugal
 17. Schotland
 18. Slovenië
 19. Spanje
 20. Tsjechie
 21. Wales
 22. Zweden
 23. Zwitserland
Rondreis > Europa > Italie > Rondreis door Lazio

Rondreis door Lazio

Tijdens een rondreis door Lazio tref je een prachtige combinatie van geschiedenis, cultuur, archeologie, religie en kunst. De regio ligt in het hart van Italië aan de zuidwestkust en heeft als hoofdstad het beroemde Rome. Lazio is daarmee het politieke en katholieke centrum van het land, omdat het parlement er gevestigd is en het Vaticaan hier ligt.

In Rome struikel je bijna over de historische bezienswaardigheden en toeristische trekpleisters. Maar ook buiten het deze geweldige stad valt er in Lazio nog veel meer te ontdekken, waaronder honderden kerken en abdijen, monumenten en meer. Lazio kent ook mooie badplaatsen en heeft ook een prachtig natuurgebied. Zo vind je in het noorden vulkanische bergen, meren en wijn- en olijfboomgaarden.

Wil je én heerlijk luieren aan het strand én kennismaken met de interessante cultuur van het Romeinse rijk, dan is Lazio zeker geschikt. Dankzij de unieke sfeer en de veelzijdigheid van deze regio zal een rondreis door Lazio je verwachtingen ongetwijfeld overtreffen.


Rome

Deze overweldigende stad is een must-see en kun je simpelweg niet overslaan tijdens je rondreis. De overblijfselen van het Colosseum, nemen je mee naar de roerige tijden van het Romeinse rijk. De Trevifontein, waar je als je een muntje in gooit ooit weer terug zult keren naar Rome. De Spaanse Trappen waar je uitkijkt over een levendige plein. En natuurlijk de enclave binnen Italië waar de paus zetelt; Vaticaanstad, met onder meer de Sint Pietersbasiliek en de Sixtijnse Kapel.


De grotten van Sperlonga

Sperlonga is een sfeervol, pittoresk stadje en tevens badplaats met een prachtig uitzicht over zee. Het is gebouwd op een rotsachtige kaap, en dankt haar naam aan de vele aanwezige grotten. De bekendste; Grotta di Tebero, werd in 1957 gevonden en bleek een museum te bezitten dat naar alle waarschijnlijkheid bij het huis van de keizer hoorde. In de grot vind je bijzonder mooie sculpturen, die na restauratie tentoongesteld zijn in het museum.


Tuinen van Tivoli

Het stadje Tivoli is met zijn paleizen en tuinen een prachtig voorbeeld van de Renaissance cultuur. De gigantische Villa Adriana werd tussen 126 en 134 aangelegd en was in bezit van de Romeinse keizer. Het complex bestaat uit onder andere bronnen, tempels, theaters, academies, huisvesting voor soldaten en slaven, tuinen en fonteinen. Villa d'Este was werd van oud Benedictijns klooster omgebouwd tot prachtige woning met typisch Italiaanse tuinen omringd door een groene vallei.


Gastronomie

De keuken van Lazio staat bekend om de zwaardere pastagerechten. Ingrediënten als artisjok, olijfolie, bacon en room worden veelvuldig gebruikt. In Rome wordt veel lamsvlees gegeten als stoofpot en/of in combinatie met aardappels en kruiden. Qua wijn is Lazio vooral bekend om de witte wijnen; Frascati en de Est! Est!! Est!!! di Montefiascone. De beste wijnen worden gemaakt van internationale druivensoorten als de Merlot, de Cabernet Sauvignon en de Syrah. Recentere wijnen zijn Aprilia en Circeo.


Castelli Romani

Castelli Romani is de verzamelnaam voor dertien dorpjes, die in een bijzonder mooi heuvelachtig vulkaangebied liggen. De naam refereert naar de vele kastelen die in de 13e eeuw zijn gebouwd toen de adellijke families van Rome vluchtten vanwege moeilijk economische omstandigheden. De dorpen zijn naderhand rondom de kastelen gesticht. Tijdens de zomermaanden vinden er een aantal leuke dorpsfeesten en evenementen plaats. Aanraders zijn L’Infiorata, een kleurrijk bloemenspektakel en de wijnoogstfeesten in Genzano di Roma.


Stranden en meren

Hoewel Lazio geprezen wordt om de steden kun je er ook heerlijk ontspannen bij één van de vele stranden of meren. Dé badplaats van Rome is Lido di Ostia, dat vele gezellige barretjes heeft. Brede en fijne zandstranden vind je bij zowel Gaeta, dat tussen Rome en Napels ligt, als Costa Laziale bij de havenstad Civitavecchia. Maar ook bij de meren Lago di Bracciano, Lago di Bolseno of Lago di Vicoen kun je heerlijk tot rust komen na een stedenbezoek.


Natuurparken

Lazio heeft meerdere natuurparken, zo vind je er onder meer het Parco Nazionale del Circeo, Riserva Naturale Lago di Vico, Parco Nazionale del Gran Sasso en Parco Naturale Regionale Monti Simbruini. Het natuurpark Circeo staat bekend om de vele zeldzame soorten vogels, zoals lepelaars, flamingo's, aalscholvers en witte reigers. Ook kun je er zomaar wilde zwijnen, vossen, dassen en stekelvarkens tegen het lijf lopen. Een aanrader voor een dagje uit.