Italie

- Sfeer filmpje


Europa

 1. Denemarken
 2. Duitsland
 3. Engeland
 4. Finland
 5. Frankrijk
 6. Griekenland
 7. Groenland
 8. Hongarije
 9. Ierland
 10. IJsland
 11. Italie
 12. Kroatie
 13. Luxemburg
 14. Noorwegen
 15. Oostenrijk
 16. Portugal
 17. Schotland
 18. Slovenië
 19. Spanje
 20. Tsjechie
 21. Wales
 22. Zweden
 23. Zwitserland
Rondreis > Europa > Italie > Rondreis door Piemonte

Rondreis door Piemonte

Een rondreis door de regio Piemonte is een ontdekkingsreis. Deze Italiaanse regio laat namelijk veel diversiteit zien. Het heeft een bijzonder cultuur dankzij de noordelijke ligging grenzend aan de landen Frankrijk en Zwitserland. Er worden ook diverse talen gesproken, zoals Italiaans, Frans, Arpitaans en Occitaans. Daarnaast heeft Piemonte een hele rijke Romeinse geschiedenis. Maar ook de natuur is prachtig in Piemonte, zo liggen in het noorden en oosten de indrukwekkende bergen van het Alpengebied en de Gran Paradiso.

Piemonte betekent dan ook letterlijk "aan de voet van de bergen". In het zuidoosten ligt de Po-vlakte, dat juist gekenmerkt wordt door heuvellandschap, vruchtbare velden, meren en historische stadjes. Het Aostadal, waar je onder andere prachtige wandelingen kunt maken, hoort historisch en geografisch bij Piemonte, maar is al een aantal jaren autonoom gebied.

In vergelijking met andere regio's van Italië is Piemonte nog niet zo toeristisch. Hierdoor kun je tijdens je rondreis door Piemonte nog van de authentiek Italiaanse sfeer en ongerepte natuur genieten.


Wintersport

Via Lattea is een ring van vakantieplaatsen in de bergen rondom Turijn en bekend om de winsterportmogelijkheden zowel ‘s winters als ‘s zomers. Je vindt er 400 kilometer aan pistes, voor voornamelijk de gevorderde skiër. Er zijn ook offpiste mogelijkheden en er zijn meerdere snowparken. Het middelpunt is het skigebied in het moderne Sestriere in het Valle di Susa.


Turijn

De hoofdstad Turijn wordt getypeerd door een prachtig centrum met barokke architectuur, interessante overblijfselen uit de Romeinse tijd en gezellige, drukke straten en pleinen. Bezienswaardigheden in Turijn zijn onder andere de imposante synagoge Mole Antonelliana, de rooms-katholieke dom van Turijn uit de 15e en het koninklijk paleis uit de 17e eeuw. Naast de aanwezige cultuur kun je er ook heerlijk shoppen.


Truffels

De bosrijke streek ten zuiden van Turijn staat bekend als het truffelgebied van Italië. Hier worden veel zwarte truffels gevonden, maar ook de zeldzame witte Alba-truffel. Deze zwammen worden door speciaal getrainde honden opgespoord. En dus niet door varkens zoals vaak wordt gedacht, varkens eten de truffels namelijk graag zelf op. Het truffelseizoen (oktober-januari) wordt ieder jaar gestart door middel van leuke optochten, markten en feesten.


Bedevaartsoord

De Sacri Monti, heilige bergen, is een imposant bedevaartsoord dat in de 16e eeuw werd opgericht om de protestantse dreiging uit het noorden van Europa te bestrijden. Bedevaarders moeten deze weg afleggen en stilstaan bij elke kapel. Het bedevaartsoord is op een bijzondere manier in het berglandschap gebouwd en bestaat uit vele grote kapellen met prachtige beelden en fresco's. Deze kapellen hebben een grote bouwkundige en religieuze waarde.


Regionale feesten

Piemonte viert een aantal traditionele feesten. Bijvoorbeeld het vermakelijke carnaval van Ivrea. Drie dagen lang vliegen er sinaasappels door de straten om de middeleeuwse vrijheidsstrijd te herdenken. Een andere traditie is de Palio degli asini, een historische ezelrace op de derde dinsdag van september. Dit feest is gebaseerd op de strijd tussen de steden Alba en Asti in de 13e eeuw. Turijn wordt op 24 juni gesierd door optochten, ridderspelen en vuurwerk om de beschermheilige San Giovanni te eren.


Watersport

Piemonte kent prachtige meren en rivieren voor het beoefenen van watersporten. Zo kun je in de rivieren van de Valsesia, bij Scopa en in de rivieren van het Aostadal onder andere raften, hydrospeeden en kanovaren. Zowel jong als oud kunnen het er leren. Het meer, Lago Maggiore is een aanrader voor onder andere zwemmen, roeien, zeilen, windsurfen, kitesurfen en vissen.


Le Langhe

Tijdens je rondreis door Piemonte mag je deze streek zeker niet missen. Le Langhe wordt getypeerd door majestueuze kastelen en torens en middeleeuwse dorpjes, zoals Barolo en Moncalvo. Naast de witte truffel is ook de wijn een bekende attractie van deze streek. In de oude romeinse wijndorpen Alba, Barolo, Barbaresco, Serralunga, Cherasco en Asti kun je je ongetwijfeld vermaken.


Fietsen

Het Alpengebied van Piemonte is het perfecte natuurgebied voor mountainbikers. Dankzij de oude militaire paden rijdt je door de ruige bergen, waar je anders niet zou kunnen komen. Een populaire route is die van de kust van Ligurië naar het Alpengebied door het natuurgebied van Argentera. De mountainbikeroutes geven een prachtig panorama over het afwisselende Italiaanse landschap van Piemonte.