Ierland

- Highlights
- Fotoalbum


Europa

  1. Denemarken
  2. Duitsland
  3. Engeland
  4. Finland
  5. Frankrijk
  6. Griekenland
  7. Groenland
  8. Hongarije
  9. Ierland
  10. IJsland
  11. Italie
  12. Kroatie
  13. Luxemburg
  14. Noorwegen
  15. Oostenrijk
  16. Portugal
  17. Schotland
  18. Sloveniƫ
  19. Spanje
  20. Tsjechie
  21. Wales
  22. Zweden
  23. Zwitserland
Rondreis > Europa > Ierland > Guinness: het beroemdste bier van Ierland

Guinness: het beroemdste bier van Ierland

Guinness is het beroemdste bier van Ierland! Het bier is het belangrijkste product van de St. James' Gate brewery in Dublin.

Guinness is een stout,  een biersoort die een donkerbruine tot zwarte kleur heeft en een bittere smaak. Dit is te danken aan het gebruik van gebrande of geroosterde mout. Volgens de Ieren is Guinness trouwens niet zwart, maar Robijnrood en als je het bier tegen het licht houdt, dan zie je dat dit klopt! (Probeer het maar!)

Een paar leuke feitjes voor in de pub:
Brouwer Arthur Guinness was heel vooruitsrevend in zijn personeelsbeleid: hij gaf zijn mensen 10-20% meer dan het standaardloon, gaf een weduwepensioen en betaalde vrije dagen!  Dat bestond toen nog niet! In 1930 was 1 op de 10 mannen in Dublin direct of indirect afhankelijk van de brouwerij.

Guinness is ook de oorspronkelijke uitgever van het Guinness Book of Records. Het boek was bedoeld om leuke gespreksstof op te leveren voor in de pub! 

Volgens de traditie moet een glas Guinness zo ingeschonken worden dat er tijdens het tappen een klavertje of een harp (beiden typisch Ierse symbolen) te zien is in het stevige schuim.

De harp in het Guinness logo is gespiegeld ten opzichte van de harp in het landswapen van Ierland. Dit heeft Guinness zo afgesproken met de overheid.

Het bier wordt volgens de brouwerij nog steeds gebrouwen met water, gerst, hop en gist. Het water dat bij het brouwen gebruikt wordt is niet afkomstig uit de rivier de Liffey die door Dublin stroomt, zoals velen beweren, maar van een bron in de Wicklow Mountains.

(bron: wikipedia)