Finland

- Fotoalbum


Europa

 1. Denemarken
 2. Duitsland
 3. Engeland
 4. Finland
 5. Frankrijk
 6. Griekenland
 7. Groenland
 8. Hongarije
 9. Ierland
 10. IJsland
 11. Italie
 12. Kroatie
 13. Luxemburg
 14. Noorwegen
 15. Oostenrijk
 16. Portugal
 17. Schotland
 18. Sloveniƫ
 19. Spanje
 20. Tsjechie
 21. Wales
 22. Zweden
 23. Zwitserland
Rondreis > Europa > Finland > Rondreis door (Fins) Lapland

Rondreis door (Fins) Lapland

In het noorden van Finland ligt Lapland. Dit is een gebied dat een deel van het noorden van Finland, Zweden, Noorwegen en Rusland beslaat. Maar liefst 200 dagen per jaar is dit gebied omgetoverd tot een prachtig sneeuwlandschap, waar je uitstekend kunt wintersporten. Een (meerdaagse) tocht op een door husky’s getrokken slede behoort ook tot de mogelijkheden. De actieve dagen sluit je uiteraard af met een heerlijk ontspannen bezoek aan een van de vele sauna’s die het land kent.
Sami

Bijzonder aan Lapland is dat hier Europa's enige inheemse bevolking nog woonachtig is; de Sami (of Samen) met een eigen taal, cultuur, vlag, volkslied en parlement. Wat je ook echt niet mag missen als je in januari of februari een bezoek brengt aan lapland is het magische natuurfenomeen “nooderlicht” of “poollicht” genoemd. Dit vindt plaats als de zonnewindstromen in botsing komen met het magnetische veld van de aarde, wat een verbazingwekkend lichtspektakel van kleuren oplevert.


Huskysafari

Als je in Lapland bent, dan moet je deelnemen aan een husky safari. Tijdens deze tochten van vaak 2 tot 3 dagen, ga je met je eigen slee met honden door de witte wildernis. Leer een slede besturen en de honden verzorgen. Met de groep eet je tussendoor bij een kampvuurtje en slaap je in een houten huisje met eigen sauna.


Rendieren slee

Bezoek een rendierenboerderij bij de Saami. Tijdens zo’n bezoek kan je vaak ook een ritje maken in een rendierenslee. Ze gaan lang niet zo snel als de husky’s maar een ontspannen en vermakelijke rit is het zeker.


Sneeuwschoenwandeling

Bindt de rackets onder en bewandel de dik besneeuwde paden in de bossen. In het begin is het even lastig maar eenmaal op weg gaat het lopen met de rackets steeds makkelijker. Maak tijdens een tocht een sneeuwengel in de verse sneeuw en luister naar de verhalen van de gids die meegaat.


IJsvissen

Maak met een ijsboor een gat in het soms wel 50 centimeter dikke ijs. Met een miniatuur hengeltje en wat aas kan je in het wak gaan vissen. Wie weet vang je wel een visje die je boven het kampvuur kan bereiden en opeten. Met een krukje op het ijs van de stilte en schitterende omgeving genieten tijdens de favoriete bezigheid van de Lapse inwoners.


Sneeuwscooter tocht

Met een sneeuwscooter door de dikke sneeuw ploegen, over bevroren rivieren en meren en langs bomen die in bizarre ijssculpturen veranderd zijn. De bevolking laat in de wintermaanden de auto liever staan want een sneeuwscooter ploegt makkelijker door de metershoge sneeuw. Tijdens een bezoek aan Lapland moet je hier toch gebruik van hebben gemaakt.


Sauna's

Sauna’s spelen een grote rol in het leven van de bewoners van Lapland. Gemiddeld is er een sauna per woonhuis. Te warm? Neem een verfrissende duik in een ijswak of rol even door de sneeuw. In Lapland hebben ze iets nieuws bedacht, met de saunabus inclusief karaoke rijd je door Kuusamo: http://youtu.be/sj82semoek4


Noorderlicht

Ga je in januari of februari naar Lapland? Zorg dan dat je het Noorderlicht niet mist. Dit magische natuurfenomeen vindt plaats als de deeltjes van de zonnewindstormen in botsing komen met het magnetische veld van de aarde. Het resultaat is een licht- en kleurenspektakel tegen een donkere nacht.


Middernachtzon

In de zomer gaat de zon in ruim drie maanden niet onder. Het licht van de middernachtszon geeft het landschap een magische aanblik. Ga wandelen in de berggebieden of bossen van Lapland zonder je druk te hoeven maken voor het donker.


Rovaniemi

Dit is de hoofdstad van Lapland en ligt in het Finse gedeelte. Het wordt ook wel de poort naar Lapland genoemd omdat het de laatste grote stad is. Na Rovaniemi is er alleen nog maar uitgestrekte wildernis. Het Artikum is ook de moeite waard te bezoeken. Dit museum staat in het teken van de Arctische cultuur en levenswijzen.


Kerstman

Net buiten Rovaniemi woont een wereldberoemde inwoner van Lapland; de Kerstman. In het Santapark is de residentie van de Kerstman te bezoeken. Alle post die naar de Kerstman wordt gestuurd komt hier aan. De elven zijn hier dagelijks werkzaam om de brieven te lezen en te beantwoorden. Ook leuk om vanaf hier een kaartje te sturen naar het thuisfront.


Ruka, Kuusamo

Een van de populaire wintersportgebieden in Fins Lapland. In de koude winters kan je hier prachtige skitochten door het besneeuwde gebied maken. In de zomer kan je hier genieten van de indrukwekkende natuur en mooie wandelroutes afleggen.


Inarimeer

Dit meer is heilig voor de Saami. Met zo’n 3000 eilandjes is het een van de grootste van Europa. Het biedt ten alle tijden een prachtig uitzicht op de omgeving. Tijdens de koude winters kan het meer tot in juni bevroren zijn. Er zijn hier veel vissoorten te vinden waaronder de legendarische Taimen, een grote forel.


Karigasniemi

In deze plaats wonen vooral veel Saami. Hier ga je heen voor de schitterende kunstnijverheid van de lokale bevolking. Het plaatsje ligt vlakbij de heilige berg de Ailigas en de rivier de Karasjokka. Beide de moeite waard vanwege de prachtige natuur.


Ounas-Pallastunturi

Dit overweldigende natuurgebied is een Nationaal Park in Fins Lapland. Je kan hier mooie wandelroutes afleggen langs bijvoorbeeld de Haltiatunturi, de hoogste berg van Finland. Een bezoek brengen aan de Erämaakirkko kan ook. Dit is een kerk daterend uit de 18e eeuw. Destijds was de kerk het middelpunt van een Saamidorpje. Tegenwoordig staat de kerk alleen en verlaten in de wildernis.