Maleisie

- Highlights
- Sfeer filmpje
- Fotoalbum


Azie

  1. Abu Dhabi Dubai
  2. Bhutan
  3. Cambodja
  4. China
  5. India
  6. Indonesie
  7. Japan
  8. Iran
  9. Jordanie
  10. Laos
  11. Malediven
  12. Maleisie
  13. Myanmar (Birma)
  14. Nepal
  15. Noord Korea
  16. Oman
  17. Rusland
  18. Sri Lanka
  19. Thailand
  20. Turkije
  21. Vietnam
Rondreis > Azie > Maleisie > Wildlife spotten in Maleisië

Wildlife spotten in Maleisië

De vele natuurparken die Maleisië rijk is bieden onderdak aan allerlei bijzondere diersoorten. Maleisië wordt dan ook niet voor niets tot één van de ‘megadiverse’ landen ter wereld gerekend, wat betekent dat het land een zeer grote biodiversiteit heeft. Ga tijdens je rondreis door Maleisië eens op avontuur in de jungle en wie weet spot je wel een neusaap, olifant of bijzondere vogel!

Wildlife spotten vanuit schuilplaatsen in Taman Negara

In de jungle van Taman Negara leven onder meer apen, waterbuffels, wilde zwijnen, herten en tapirs. Als je overdag een wandeling door de jungle maakt heb je niet veel kans om wildlife te spotten, omdat de dieren de toeristische gebieden uit de weg gaan. Met een beetje geluk kom je enkele van deze dieren tegen tijdens een nachtelijke safari of een boottocht, maar de grootste kans om wildlife te spotten heb je tijdens een meerdaagse trekking. Onder leiding van een gids ga je dieper de jungle in en observeer je dieren vanuit speciale schuilplaatsen. In de jungle van Taman Negara leven overigens ook olifanten en tijgers, maar die worden bijna nooit gezien.

Bijzondere ontmoetingen met neusapen op Borneo

In de regenwouden van Borneo heb je een wat grotere kans om wildlife te spotten dan in Taman Negara. Onder andere de Sumatraanse neushoorns, nevelpanters, Borneodwergolifanten en oerang oetans hebben hier hun leefgebied in een van de rijkste natuurgebieden ter wereld. Misschien wel de meest opvallende inwoner van Borneo is de neusaap, die alleen nog op dit eiland voorkomt en met uitsterven bedreigd wordt. Je kunt in het Bako National Park onder meer een neusaap tegenkomen op een van de afgelegen strandjes of in de mangrovebossen. Een bijzondere ervaring!

Neushoornvogels en makaken op het eiland Pangkor

Ook op de kleinere eilandjes van Maleisië heb je een grote kans om een aap of bijzondere vogel tegen te komen, zoals op Pangkor aan de westkust. Tijdens een bezoek aan dit eiland zul je vrijwel zeker een groepje apen of een neushoornvogel zien, want Pangkor zit er vol mee! Je hoeft hier echter niet de jungle in om deze dieren te zien, want ze leven vaak rondom de toeristische gebieden om hier en daar wat eten te kunnen meepikken.

Welke dieren kun je zoal tegenkomen in Maleisië?


Dubbelhoornige neushoornvogel
De dubbelhoornige neushoornvogel is één van de grootste in zijn soort. Met hun grote, felgele snavels zijn ze een bijzondere verschijning. Je vindt de neushoornvogel in heel Maleisië, onder meer in Danum Valley, Gunung Mulu National Park, Langkawi en Pangkor.

Sumatraanse neushoorn
De Sumatraanse neushoorn is met zijn lengte van 100-140 centimeter de kleinst levende neushoornsoort. Hij leeft solitair, slaapt overdag en baddert graag in modderpoelen om af te koelen. Je vindt de Sumatraanse neushoorn onder meer in Danum Valley en het Tabin Wildlife Reserve op Borneo.

Borneodwergolifant
De Borneodwergolifant is kleiner dan andere Aziatische olifanten, maar heeft wel grotere oren en een langere staart. Zoals de naam al verraadt vind je deze kleine olifant op het eiland Borneo.

Maleise beer
De Maleise beer, ook wel honingbeer genoemd, is een goede klimmer die vooral kleine zoogdieren, vogels en planten eet. Het grootste deel van de dag ligt hij lekker uit te rusten in een boom, om ’s nachts actief te worden. De Maleise beer is vooral op Borneo te vinden, bijvoorbeeld in Danum Valley.

Orang-oetans
De naam orang-oetan is afkomstig van het Maleise woord voor bosmens. Deze grote mensapen kunnen maar liefst 80 kilogram wegen en leven vooral in de bomen. De orang-oetan is de bekendste inwoner van Borneo en komt vooral voor in Sarawak.

Tijger
In Maleisië leven nog zo’n vijfhonderd tijgers in het wild, die zich het liefst schuil houden in het dichte oerwoud. Door ontginning van het land wordt zijn leefgebied in Maleisië echter steeds kleiner. De tijger komt onder meer diep in de jungle van Taman Negara voor.